Цікавий досвід для України від військових США після служби в армії

В продовження розмов про перспективи та напрямки розвитку франчайзингу в Україні, намічаються сприятливі умови для старту аналогічного проекту, що існує в США під назвою VetFran. Це надзвичайно цінний і цікавий досвід, який може стати прикладом і допомогою в реабілітації українських військових, які повертаються з території військових дій. А для початку декілька слів про те як це історично відбувалось в США.

url clone | Converse Chuck 70 National Parks - Red Bark / Malted / Gold Dart – Spartanova

Ще в 2012 році вивчаючи досвід розвитку франчайзингу в США я помітила цікаву тенденцію історичних збігів і зробила наступні висновки:

  • В кризові періоди підтримка середнього та малого бізнесу допомагає країні вижити і навіть пришвидшити процеси промислового відродження і розвитку;
  • Такі процеси не можливі без Державної підтримки на самому високому рівні, політичної волі і особистого контролю керівників самого високого рангу.

Сьогодні, такий історичний екскурс, наводить на думку, що Україна повторює історію США з великим відставанням в часі. І хочеться вірити, що сьогодні Україна скористається позитивним досвідом США, країни, яка досягла успіху, використавши виклики кризи тих часів. Щоб пояснити сказане, пропоную переглянути частину своєї статті про розвиток франчайзингу в США, яка була опублікована в журналі Топ франчайзинг в 2012 році.


«Малий бізнес в США активувався в період Другої світової війни. В той час відбувалось доукомплектування та нарощування виробництва для військової оборони на великих промислових підприємствах, а малі компанії ставали не конкуренто здатними.

Щоб допомогти малому бізнесу залучитись до військового виробництва і дати йому фінансову життєздатність, в 1942 році Конгрес створив Корпорацію малих воєнних заводів (Smaller War Plants Corporation (SWPC). SWPC надавала прямі кредити приватним підприємствам, залучала великі фінансові інституції, щоб зробити кредити доступними для невеликих компаній, та лобіювала інтереси малого бізнесу перед федеральними агентствами по закупівлям.

SWPC був розформований після війни, і кредитування з всіма договорами та повноваженнями було передано до Фінансової корпорації по реконструкції (Reconstruction Finance Corporation (RFC), яка була створена по ініціативі президента Герберта Гувера ще в 1932 році, для реалізації федеральної програми кредитування підприємств великого та малого бізнесу, а також для подолання фінансової кризи в період великої депресії. Корпорація розвивалась під особистим контролем наступника Гувера - президента Фран¬клина Д. Рузвельта – та була укомплектована персоналом з числа найбільш здібних та відданих працівників Адміністрації президента.

В часи Корейської війни Конгресом було прийнято рішення про створення ще однієї організації військового часу для рішення проблем малого бізнесу – Адміністрації малих оборонних заводів (Small Defense Plants Administration (SDPA). Її функції були аналогічні напрямку діяльності Корпорації малих військових заводів (SWPC), за винятком того, що питання стосовно прийняття рішень по кредитуванню залишались в компетенції Фінансової корпорації по реконструкції. Адміністрація малих оборонних заводів визначала та сертифікувала компанії, які могли б якісно виконувати роботи по державним контрактам, а також давала висновки і рекомендації Фінансовій корпорації по реконструкції (RFC). В той же час Управління малого бізнесу при Міністерстві торгівлі, вважаючи що відсутність інформації і досвіду є основною причиною відмов в фінансуванні малого бізнесу, випускало інформаційні листівки і проводило консультації по управлінню бізнесом для приватних підприємців.

До 1952 року було прийнято рішення ліквідувати Фінансову корпорацію по реконструкції (RFC). Для реалізації важливих функцій, які раніше виконували декілька вищенаведених агентств та організацій, президент Дуайт Эйзен¬хауэр запропонував створити нове агентство – Адміністрацію малого бізнесу (Small Business Administration (SBA).

 

Франчайзинг після Другої світової війни

 

Наші контакти:

01010, Україна,
м. Київ – 10, а/с 13

тел.: +38 099 208 10 69 

e-mail: info@fdf.org.ua

Demo